Nieuws

Octant gaat voor duurzaam

Octant gaat voor duurzaam

Vrijdag 9 oktober jl. was de 'Dag van de Duurzaamheid'. Voor Kindcentrum Regenboog (Nootdorp) en Octantschool Zonnestraal (Ypenburg) dé gelegenheid om aandacht te schenken aan dit onderwerp, aangezien ‘Duurzaam Samen” één van kernwaarden van Octant is en “Duurzaam onderwijs” één van de vier ambities. Kindcentrum Regenboog maakte bekend dat zij mee gaan doen aan het programma van ECO-schools. Zonnestraal is al eerder begonnen met deelname aan het programma. ECO-schools stimuleert kinderen tot duurzaam denken en doen.  

Lees meer
Kindcentrum Regenboog; samen klaar voor de toekomst!   

Kindcentrum Regenboog; samen klaar voor de toekomst!   

Kindcentrum Regenboog in Nootdorp is een plek waar kinderen van 0 tot 13 jaar kunnen ontdekken, experimenteren, leren en plezier maken. Een unieke samenwerking tussen onderwijs en opvang. Vol trots spreken Directeur-bestuurder Simone de Jonge van Kinderopvang SkippyPePijN en Directeur-bestuurder Reinoud de Vries van Octant over Kindcentrum Regenboog en het geopende kinderdagverblijf Klauterbeer als onderdeel van het kindcentrum. Beide organisaties hebben hard en met passie gewerkt om dit unieke kindcentrum te kunnen realiseren. De ambities gaan verder; ze vertellen ook over hun gezamenlijke visie voor de toekomst.  

Lees meer
Dag van de Leraar 2020

Dag van de Leraar 2020

De 'dag van de leraar' is de 'dag van het onderwijs'. Deze dag is voor iedereen die in het onderwijs werkt. Dank aan alle collega's die onderdeel willen zijn van Octant en hun veerkracht laten zien.

 

Lees meer
Octantschool Zonnestraal doet mee aan de Dag van de Duurzaamheid

Octantschool Zonnestraal doet mee aan de Dag van de Duurzaamheid

Op vrijdag 9 oktober 2020 is de Dag van de Duurzaamheid Onderwijs. Op die dag organiseert Octantschool Zonnestraal verschillende activiteiten die bijdragen aan de bewustwording van een duurzame wereld. Het onderwerp past bij één van de ambities van Octant: duurzaam onderwijs.

Lees meer
Geslaagden bij Octant

Geslaagden bij Octant

Het is feest! Wendy, de allereerste zij-instromer van Octant heeft het zij-instroomtraject met goed gevolg afgerond. Ook Annemieke (midden) heeft na haar stage bij ons onlangs haar PABO-diploma gehaald. Schoolopleider Amanda (links) heeft hen begeleid op Octant sbo Prinsenhof.

Lees meer
Leerkrachten in spe kijken mee op basisschool

Leerkrachten in spe kijken mee op basisschool

(Bron Pool West)

Uniek kijkje in de klas

Op Octantschool Fontein keken donderdag 25 juni elf potentiële leerkrachten mee met de les. Zij werden virtueel welkom geheten door leerkracht Nadine Ramp. Zij gaf les aan groep 3 en gaf via een videoverbinding de geïnteresseerden een kijkje in haar klas.

“Vanaf 11.00 uur heb ik een paar uurtjes via Microsoft Teams deel mogen nemen aan deze digitale stage”, vertelt Adrienne Kapaan uit Nootdorp na afloop. Na een loopbaan als facilitair specialist binnen de zakelijke dienstverlening heeft zij al zo goed als zeker besloten om te gaan omscholen naar het basisonderwijs via pabo Inholland in Den Haag. “Ik heb al een aardig idee van wat het beroep en de studie inhouden. Maar ik vind het nog wel waardevol om op deze manier zomaar een dag in groep 3 te kunnen meemaken”. 

Lees meer
Opening scholen per 8 juni

Opening scholen per 8 juni

De heropening van de Octantscholen na de meivakantie is buitengewoon goed verlopen. Een groot compliment aan de medewerkers in de scholen die dit mogelijk hebben gemaakt. Na ‘onderwijs op afstand’ en ‘scholen gedeeltelijk weer open’ gaan we vanaf vandaag een derde en nieuwe fase in. De scholen gaan helemaal open. Spannend voor u als ouder én voor de scholen zelf. 
Maar we zijn ook blij met dit besluit. Zeker voor de kinderen die nu weer allemaal tegelijk en de hele dag weer naar school kunnen. 

Lees meer
Vernieuwde vacaturepagina

Vernieuwde vacaturepagina

Heb je 'm al gezien, onze vernieuwde vacaturepagina?

Alle vacatures worden nu overzichtelijk onder elkaar weergegeven en zijn te downloaden voor eigen gebruik. 
Lees hier ook alles over werken in de flexpool van Octant, hoe je voor ons kunt werken via Pool West en hoe je kunt overstappen naar het onderwijs.

Lees meer
Nieuwbouw voor Octantschool Schatkaart

Nieuwbouw voor Octantschool Schatkaart

Octantschool Schatkaart verhuist in de nabije toekomst niet naar de locatie van De Josephschool, maar krijgt nieuwbouw op de huidige locatie en zal samen met BSO/peuteropvang De Wombat een kindcentrum gaan vormen. Dit voorgenomen besluit van het College van burgemeester en wethouders is mede ingegeven door de snelle groei van het leerlingaantal van Schatkaart. Op de locatie van de Josephschool is te weinig ruimte voor nieuwbouw.

Lees meer
Octant Academie is online

Octant Academie is online

In deze coronatijd ook weer eens goed nieuws, want de Octant Academie heeft een eigen webpagina! De afgelopen maanden is hard gewerkt om het aanbod van de Octant Academie duidelijk zichtbaar in beeld te brengen, met als resultaat: www.octant.nl/academie. Hier vind je alle informatie over de verschillende professionaliseringsactiviteiten en schrijf je je bovendien eenvoudig in voor een training, workshop of masterclass.

Lees meer
Octant doet mee met FlowerBoostChallenge

Octant doet mee met FlowerBoostChallenge

SkippyPePijN, Triodus en Up kinderopvang werden afgelopen dinsdag verrast met orchideeën. Medewerkers van onderwijsorganisatie Octant ontvingen eerder zelf planten en werden daarna ook uitgedaagd om mee te doen met de FlowerBoostChallenge.
De #FlowerBoostChallenge is in het leven geroepen om de Nederlandse sierteeltsector een steuntje in de rug te geven. Zij hebben het op dit moment best zwaar. Op social media komen allerlei steunbetuigingen aan de sector met #flowerboostchallenge voorbij.

Lees meer
Samenwerkingsinitiatief: Onderwijs op afstand in Pijnacker

Samenwerkingsinitiatief: Onderwijs op afstand in Pijnacker

Schoolbesturen Octant, SKOP en kinderopvang SkippyPePijN slaan in het gebied Pijnacker-centrum en Pijnacker-Noord de handen ineen! Vanaf maandag 23 maart werken de drie organisaties samen om de opvang en het thuisonderwijs voor kinderen van ouders in vitale en cruciale functies te regelen. Dit initiatief geldt voor de Octantscholen Beatrix en Schatkaart en voor SKOP de Josephschool en Johannesschool. 

Lees meer
BSO Brandberen geopend in Octant Kindcentrum Regenboog

BSO Brandberen geopend in Octant Kindcentrum Regenboog

Bij Octant Kindcentrum Regenboog komen steeds meer diensten onder één dak te zitten. Vorige week is de buitenschoolse opvang van SkippyPePijN voor de bovenbouw geopend in de school. De opening verliep feestelijk. De kinderen van de BSO mochten het lint doorknippen en konden meteen naar de nieuw ingerichte ruimte waar ze muzikale workshops volgden.

Lees meer
Protocol Coronavirus

Protocol Coronavirus

15 maart 2020 In vervolg op eerdere berichtgeving vanuit de school van uw kind(eren), informeren wij u verder over de manier waarop alle Octantscholen omgaan met de huidige situatie rondom het coronavirus Wij volgen de ontwikkelingen van dag tot dag nauwgezet. De lijn daarbij is steeds geweest dat we adviezen van de regionale GGD en het RIVM opvolgden én uitvoerden. De scholen bleven open. Nu echter is besloten dat alle scholen hun deuren moeten sluiten, zijn ook alle Octantscholen met ingang van morgen voor de komende drie weken tot en met 6 april gesloten. Wij ontvangen graag de kinderen die ouders hebben met een vitaal beroep (overzicht vitale beroepen) en geen opvang kunnen regelen. Ook kinderen met ouders die in het onderwijs werkzaam zijn, blijven bij ons welkom. U kunt uw kind(-eren) per dag aanmelden via Schoudercom (Ackerweide) en Parro (overige Octantscholen). Morgen zullen wij overleg hebben met de medezeggenschapsraden over de ontstane situatie. 

Verder zijn we plannen aan het ontwikkelen om het digitaal onderwijs mogelijk te maken. Onze scholen blijven onderwijs aanbieden! U zult daarover in de komende week nader bericht ontvangen. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar de groep 8 leerlingen die zich straks over de eindtoets moeten gaan buigen. Het streven is dit uiterlijk woensdag a.s. van start te laten gaan.

Lees meer
Octant Kindcentrum Regenboog krijgt nieuwe schooltijden

Octant Kindcentrum Regenboog krijgt nieuwe schooltijden

Octant Kindcentrum Regenboog gaat per nieuwe schooljaar 2021-2021 over op het 5 gelijke dagen model. Kortgezegd houdt dit in dat kinderen elke dag op dezelfde tijd van en naar school gaan tijdens hun 8-jarige basisschoolperiode.  

Ouders van het Kindcentrum zijn vooraf gevraagd om te stemmen over het 5 gelijke dagen model. Er was sprake van een grote stemmingsopkomst. Maar liefst 78% van de ouders stemden vóór de nieuwe schooltijden.  

Foto: MR tijdens het tellen van de stemmen

Lees meer
Primeur bij Octant: Zonnestraal wordt eco-school

Primeur bij Octant: Zonnestraal wordt eco-school

Vanaf begin februari neemt Octantschool Zonnestraal officieel deel aan het Eco-schools programma. Eco-schools is hét wereldwijde keurmerk om leerlingen te stimuleren tot duurzaam denken en doen. Bijvoorbeeld door energie te besparen, afval te verminderen of het schoolplein te vergroenen. Na twee jaar kan de school het internationale keurmerk voor duurzame scholen behalen: de Groene Vlag.

Het was een feestje in de aula. De intentieverklaring werd niet alleen getekend door leerlingen, maar ook door schooldirecteur Michel Fransen en directeur-bestuurder Reinoud de Vries. Het feestje werd versterkt door een optreden van de Octant (onderwijs)robot Techie. 

Lees meer
Investeer in het onderwijs, investeer in de toekomst

Investeer in het onderwijs, investeer in de toekomst

Triangel in Delfgauw, een van onze Octantscholen is tijdens de stakingsdagen niet dicht. Zij laten lessen verzorgen door ouders en medewerkers van het bestuursbureau. Zo maken zij duidelijk wat er gebeurt wanneer er geen leraren zijn. Dat ouders dit ook begrijpen, blijkt wel uit de grote belangstelling om mee te doen. John Körfer, een ouder op school ontwierp een speciale cartoon die in heel Delfgauw werd opgehangen en uitnodigde tot gesprekken.

Ook andere Octantscholen hebben acties bedacht. Zo laat Ackerweide lessen verzorgen door leerlingen uit de bovenbouw. Andere Octantscholen hebben ervoor gekozen om dicht te zijn en zo een krachtig signaal af te geven.

Lees meer
Octantschool Schatkaart sluit bouwperiode af en is klaar voor de toekomst

Octantschool Schatkaart sluit bouwperiode af en is klaar voor de toekomst

Een nieuw schoolconcept implementeren, op Octantschool Schatkaart is daar de afgelopen jaren hard aan gewerkt. In april 2019 resulteerden de inspanningen al in het verwelkomen van de 100e leerling. Onlangs vierden ouders, leerlingen en leerkrachten van de school de start van de nieuwe fase met een winterfeest op Schatkaart.

Na de komst van de nieuwe directeur in 2017 ging het hard. Directeur Anouk Veuger ging de samenwerking aan met Kunskapsskolan Nederland, een organisatie die basisscholen en middelbare scholen helpt hun eigen ambitie naar gepersonaliseerd onderwijs te realiseren.

Lees meer
Octantschool Triangel haalt geld op voor Mommaluv

Octantschool Triangel haalt geld op voor Mommaluv

Octantschool Triangel in Delfgauw helpt moeders in ontwikkelingslanden. Het team van Triangel voerde met kerst de musical @DESTAL op voor leerlingen, ouders en belangstellenden. Daarvoor vroegen zij een vrijwillige bijdrage voor MommaLuv. Afgelopen week werd bekend gemaakt wat er met de opbrengst gedaan is.

Lees meer
De website van Talentum Haagland is in de lucht

De website van Talentum Haagland is in de lucht

Talentum Haagland is een samenwerkingsverband tussen Octant, SCO Delft, PCPO Westland en Hogeschool Inholland voor het gezamenlijk opleiden en professionaliseren van het onderwijs. De behoefte aan een gezamenlijk platform werd steeds groter. Dit resulteerde in een gloednieuwe website waarop iedereen bruikbare informatie kan vinden die de reis naar het onderwijs wil maken. Neem ook een kijkje op: www.talentumhaagland.nl

Lees meer
Schatkaart Winterfeest

Schatkaart Winterfeest

Op vrijdag 10 januari 2020 organiseert Octantschool Schatkaart een winterfeest.De afgelopen jaren is hard gewerkt om een nieuw schoolconcept te implementeren. Het was de zogenoemde "bouwperiode" van Schatkaart. En met succes, want 2,5 jaar bouwen heeft geresulteerd in bijna een verdubbeling van het aantal leerlingen.

Lees meer
Activiteiten op Kindcentrum Regenboog

Activiteiten op Kindcentrum Regenboog

Speciaal voor alle peuters uit de buurt in Nootdorp organiseert Octant Kindcentrum Regenboog de komende periode verschillende activiteiten.

Lees meer
Japans bezoek op Octant sbo Prinsenhof in Pijnacker

Japans bezoek op Octant sbo Prinsenhof in Pijnacker

Octant sbo Prinsenhof was onlangs het voorbeeld voor een groep leerkrachten uit Japan. Zij waren op werkbezoek om te zien en te ervaren hoe het kind en de leerkracht centraal staan in het onderwijs in Nederland, in tegenstelling tot hoe in Japan wordt lesgegeven.

Lees meer
Schatkaart wint uitje naar Space Expo in Noordwijk

Schatkaart wint uitje naar Space Expo in Noordwijk

Groep 5/6 van Octantschool Schatkaart in Pijnacker heeft samen met alle groepen 6 van de andere Octantscholen, in aanloop naar het Weekend van de Wetenschap begin oktober, meegedaan aan de Escape-Challenge-Box van Octant.

In de Escape-Challenge-Box zaten allemaal opdrachten en door creatief te zijn en samen te werken konden de leerlingen een code kraken om de box te openen en zo een snelle tijd neer te zetten.

Lees meer
Octantschool Ackerweide viert 20-jarig jubileum

Octantschool Ackerweide viert 20-jarig jubileum

Wat 20 jaar geleden begon als een kleine school in een pas gebouwde wijk, is nu uitgegroeid tot een levendige school. Een school waar leerlingen, leerkrachten en ouders elke dag met veel plezier komen en leerlingen door ontwikkelingsgericht onderwijs leren over de wereld om hen heen.

Octantschool Ackerweide vierde haar 20-jarig jubileum 2 dagen lang op een uitbundige manier. Directeur Robin van Eekert opende het feest en heette alle kinderen, ouders en belangstellenden welkom. Wethouder Peter Hennevanger woonde het feest ook bij. “Ik wou dat ik weer 8 jaar was, dan kon ik lekker meedoen met dansen!”, antwoordde hij op de vraag wat hij ervan vond. 

Lees meer
Winnaar Escape-Challenge-Box

Winnaar Escape-Challenge-Box

In aanloop naar het Weekend van de Wetenschap is door de groepen 6 van alle Octantscholen een challenge gespeeld. De kinderen kregen een Escape-Challenge-Box in de klas met allemaal opdrachten. Door goed samen te werken en de vragen te beantwoorden konden de kinderen een code kraken. Die code was nodig om de robot in beweging te krijgen en de kluis te openen. 

Groep 5/6 van Octantschool Schatkaart heeft de snelste tijd neergezet. Zij winnen een uitje naar Space Expo in Noordwijk.

Van harte gefeliciteerd groep 5/6!

 

Lees meer
Open brief aan de ouders van onze scholen over het lerarentekort

Open brief aan de ouders van onze scholen over het lerarentekort

Beste ouder(s) en/of verzorger(s),

Dit nieuwe schooljaar is alweer twee maanden oud. Onze scholen waren in de afgelopen weken gewoon open en er werd lesgegeven. Helaas was dit niet vanzelfsprekend. Er is sprake van te weinig juffen en meesters en dit lerarentekort groeit nog steeds. 

Daar hebben wij allemaal last van: kinderen, ouders, schooldirecties… en de leerkrachten zelf misschien nog wel het meest. Daarom stuur ik u als schoolbestuur deze brief. Ik wil u laten weten wat de Octantscholen en het schoolbestuur doen om ondanks het tekort aan leraren alle kinderen zo goed mogelijk onderwijs te geven. Ik wil u ook informeren wat wij doen om het tekort tegen te gaan. En ik vraag uw steun.

Lees meer
Het nieuwe schooljaar is gestart!

Het nieuwe schooljaar is gestart!

We hopen dat iedereen een goede vakantie heeft gehad en weer zin heeft in het nieuwe schooljaar!
Tijdens de zomerperiode is Kindcentrum Regenboog verhuisd naar de Sytwinde en hebben XperiO en TechniO (het technieklokaal) van Ackerweide een vermelding op de buitengevel gekregen. 

U bent van harte welkom om op onze locaties.


 

Lees meer
Vakantieperiode Bestuursbureau

Vakantieperiode Bestuursbureau

Het bestuursbureau is gesloten van donderdag 25 juli tot en met vrijdag 23 augustus 2019.

Een fijne zomer en tot in het nieuwe schooljaar.

Lees meer
Vernieuwde samenstelling Raad van beheer Octant

Vernieuwde samenstelling Raad van beheer Octant

Marco Boender (zie foto) is de nieuwe voorzitter van de Raad van beheer. Hij kreeg op 8 juli de voorzittershamer overhandigd van Johan van Hagen. Marco Boender is sinds 2014 lid van de raad. Met de woorden ‘opvolgbaar, maar niet navolgbaar’ bedankte hij de voormalige voorzitter voor wat hij voor Octant in de afgelopen tien jaar heeft gedaan. Johan is 6 jaar voorzitter geweest.

Nieuw lid
Als nieuw lid van de Raad van beheer is Jessica van Ruitenburg benoemd. Zij heeft als aandachtsportefeuille kinderopvang. Zij volgt niemand op. Met Jessica is de raad uitgebreid naar in totaal 6 leden.

Lees meer
Openbaar onderwijs: de toekomst van Nederland?

Openbaar onderwijs: de toekomst van Nederland?

Reinoud de Vries is directeur-bestuurder van Octant, scholengroep voor primair onderwijs. Zijn oproep: laat politiek Den Haag vooral haar gezonde verstand gebruiken als het aankomt op bijzonder onderwijs.

Een bijdrage in de column Op Adem van Verus.

Lees meer
Jaarverslag 2018

Jaarverslag 2018

Het onderwijsjaar 2018 in Nederland is een onrustig jaar geweest waarin het al jaren toenemende lerarentekort een zorgwekkend niveau heeft bereikt en leraren primair onderwijs in actie zijn gekomen voor betere arbeidvoorwaarden en een lagere werkdruk. Ook binnen Octant is deze onrust merkbaar geweest en heeft een aantal wijzigingen plaatsgevonden binnen de directies van onze scholen. Desondanks geeft dit jaarverslag een overwegend positief beeld. En groei speelt daarin een belangrijke rol. 

Lees 'm hier: jaarverslag 2018

 

Lees meer
Onderwijsconcept Octantschool Schatkaart slaat aan

Onderwijsconcept Octantschool Schatkaart slaat aan

Sinds twee jaar wordt op Octantschool Schatkaart het onderwijsconcept van Kunskapsskolan gevoerd en mét resultaat. Steeds meer ouders en kinderen ontdekken dit concept. Afgelopen week verwelkomde directeur Anouk Veuger de 100leerling.

In twee jaar tijd is het aantal leerlingen op de school met 60% gegroeid. Die groei heeft voornamelijk in de kleuterklassen plaatsgevonden. Dat was op Octantschool Schatkaart een feestje waard.

Gepersonaliseerd leren in de praktijk
Schatkaart biedt onderwijs dat zo dicht mogelijk aansluit bij de persoonlijke manier van leren. Om dat te kunnen doen, wordt steeds meer de instructie vanuit leerdoelen gegeven. Kinderen die de instructie nodig hebben, sluiten aan. Andere kinderen werken op dat moment aan hun eigen leerplan en verwerken leerstof met behulp van moderne digitale middelen op de tablet. De apps geven de leerkracht terugkoppeling op de persoonlijke leerlijn van een kind en de leerkracht speelt daarop in.  

Kunskapsskolan Nederland
Het onderwijs start vanuit de kracht en ambitie van iedere leerling. Octantschool Schatkaart en Kunskapsskolan Nederland werken samen om gepersonaliseerd leren vorm te geven. Deze manier van leren heeft zich in Zweden al breed bewezen en wordt nu ook in Nederland steeds meer toegepast, met succes. 

Lees meer
Nieuwbouw voor Octant Kindcentrum Regenboog

Nieuwbouw voor Octant Kindcentrum Regenboog

Kindcentrum Regenboog krijgt nieuwbouw. De voorbereidingen daarvoor zijn inmiddels gestart! In 2022 moet er een geheel nieuw gebouw staan. Onderwijs en kinderopvang samen onder één dak. De samenwerkende partners, Octant (Regenboog) en SkippyPepijN (locatie Klauterbeer), zijn erg blij met het nieuwe gebouw dat (waarschijnlijk) gerealiseerd zal worden tegenover de huidige hoofdlocatie van het kindcentrum.

Lees meer
Professionele pauze

Professionele pauze

Heeft u 20 maart al in uw agenda gezet? Dan zijn de leerlingen van alle Octantscholen vrij in verband met de Professionele Pauze; de studiedag voor alle medewerkers van Octant.

Lees meer
Verwachtingsvol onderwijs

Verwachtingsvol onderwijs

Soms heb je spijt. Spijt van een beslissing die je hebt genomen. Ik had als werkgever misschien beter niet kunnen instemmen met de laatste cao. Natuurlijk ben ik blij met die 270 miljoen euro extra om een eerste stap te zetten voor het dichten van de loonkloof met de collega's in het voorgezet onderwijs. Ook al is dat nog niet genoeg.

Lees meer
Geslaagde lokale samenwerking Octant en Albert Heijn Ackershof

Geslaagde lokale samenwerking Octant en Albert Heijn Ackershof

Drukbezochte kerstsupermarkt voor medewerkers Octant.

Lees meer
SBO Prinsenhof

SBO Prinsenhof

Octantschool Prinsenhof is een christelijke school voor speciaal basisonderwijs. We verzorgen speciaal onderwijs voor kinderen in Pijnacker en heeft een regiofunctie. Op onze school komt ieder kind in een veilige leeromgeving tot zijn of haar recht. Het enthousiaste team helpt kinderen om uitdagingen aan te durven gaan. Zodat zij het beste uit zichzelf kunnen halen en na hun basisschooltijd optimaal voorbereid zijn op hun toekomst.

Lees meer