Nieuws

Leerkrachten in spe kijken mee op basisschool

07-07-2020 | 10:13

PERSBERICHT VAN ONZE VERVANGINGSPOOL POOL WEST

Leerkrachten in spe kijken mee op basisschool

Uniek kijkje in de klas

Op Octantschool Fontein keken donderdag 25 juni elf potentiële leerkrachten mee met de les. Zij werden virtueel welkom geheten door leerkracht Nadine Ramp. Zij gaf les aan groep 3 en gaf via een videoverbinding de geïnteresseerden een kijkje in haar klas.

“Vanaf 11.00 uur heb ik een paar uurtjes via Microsoft Teams deel mogen nemen aan deze digitale stage”, vertelt Adrienne Kapaan uit Nootdorp na afloop. Na een loopbaan als facilitair specialist binnen de zakelijke dienstverlening heeft zij al zo goed als zeker besloten om te gaan omscholen naar het basisonderwijs via pabo Inholland in Den Haag. “Ik heb al een aardig idee van wat het beroep en de studie inhouden. Maar ik vind het nog wel waardevol om op deze manier zomaar een dag in groep 3 te kunnen meemaken”. 

Multitasken
Het lesgeven bestaat duidelijk uit veel meer dan de lesstof inhoudelijk overbrengen. Adrienne: “Wat ik zie is dat de juf behoorlijk aan het multitasken is. Zij geeft les in spelling/schrijven en ondertussen helpt ze een meisje op de computer en een ander kind met haar tafeltje op te ruimen. Ook ziet ze in haar ooghoek dat een leerling in het lesboek wil gaan tekenen en corrigeert direct dit gedrag”.

Eigen verbale stijl
Nadat de kinderen om 12.00 uur pauze kregen en naar buiten gingen, beantwoordde Nadine via een live chat een aantal vragen van de deelnemers aan deze digitale bijeenkomst. Vragen met betrekking tot de lesmethodes, hulpmiddelen, administratieve zaken, maar ook over extra aandacht voor sommige kinderen. “Wat mij opvalt is dat je als juf een bepaalde verbale stijl moet ontwikkelen - die bij je past uiteraard - om de aandacht van de kinderen te krijgen en vast te houden,” vertelt Adrienne. “Dit is mij ook al opgevallen in de klassen van mijn 8-jarige dochter. Gelukkig heb ik vanuit die hoek ook als ouder al een referentiekader, maar deze digitale stage heeft mij een aanvullend en objectiever beeld gegeven”.

Starten met verkorte pabo
Marijn Sellink uit Zoetermeer was ook een van de elf digitale stagelopers. “Ik kreeg een goed beeld van hoe het er in praktijk aan toe gaat in de klas. Het was leerzaam om Nadine les te zien geven en leuk om te zien hoe de kinderen op haar reageren en meedoen met de les. Samen met het meelopen op verschillende basisscholen, heeft deze ervaring voor mij de doorslag gegeven om mij in te schrijven voor de pabo. In september wil ik dan ook graag starten met de verkorte deeltijd van de pabo-opleiding aan Inholland.”

De juf zelf, Nadine Ramp, is eveneens enthousiast over het experiment. “Normaliter lopen er één tot twee kandidaten mee in de klas om een indruk te krijgen. Dat geeft meer onrust dan elf personen die via Teams meekijken. De kinderen zijn dan niet afgeleid, dus dit geeft echt een duidelijk beeld hoe het er in de klas aan toe gaat.” De conclusie is duidelijk. Dit is zeker niet de laatste online bijeenkomst geweest.

Meer informatie
Wie een volgende digitale stage wil bijwonen, kan zich aanmelden bij Pool West via info@poolwest.nl of 085-0408628. Pool West is de invalpool voor leerkrachten in het basisonderwijs in Den Haag en omstreken. Zij kunnen leerkrachten in spe uitstekend informeren over wat het is om leerkracht te zijn of de opleiding tot leerkracht te volgen. Wie meer wil weten over de verkorte pabo-opleiding, kan uiteraard ook direct terecht bij de diverse pabo’s in de regio.

Leerkracht in spe