Wetenschap & Technologie

In de huidige wereld spelen computers en algoritmes een alsmaar groter wordende rol. Begrip van hoe computers werken wordt hierdoor steeds belangrijker. Ook vaardigheden zoals kritisch denken en creativiteit worden steeds belangrijker. We willen leerlingen daarom goed voorbereiden op de toekomst, een toekomst waar bijvoorbeeld robots steeds meer werk voor ons gaan doen. Daarom is wetenschap & technologie een belangrijke pijler voor Octant en komt dit op verschillende manieren terug in ons onderwijs.

Drukbezocht XperiO tijdens Weekend van de Wetenschap

Het eerste weekend van oktober stond in het teken van Wetenschap en Technologie. Zaterdag werden de deuren van het XperiO ontdeklab van Octant geopend voor een kijkje achter de schermen.  Met het thema “Kom ontdekken en maken” kon men rekenen op een leuk en leerzaam dagje uit.

Wegens het grote succes van vorig jaar nam Octant voor de tweede keer deel aan het landelijk georganiseerde Weekend van de Wetenschap. Bezoekers namen in het XperiO ontdeklab aan de Gantellaan (locatie Octantschool Ackerweide) deel aan verschillende activiteiten. Het XperiO werd drukbezocht; bezoekers kwamen niet alleen uit Pijnacker-Nootdorp, maar ook vanuit steden als Dordrecht, Schiedam en Zoetermeer.

Kijkje achter de schermen
Jong en oud kon kennismaken met allerlei verschillende robots op het Robotplein, zien hoe een 3D printer in de praktijk werkt, een stop motion filmpje maken, op een ruimtefoto bij het greenscreen en nog veel meer. De activiteiten werden begeleid door kinderen en medewerkers van verschillende Octantscholen. 

Escape-Challenge-Box
Ook werd de Escape-Challenge-Box gespeeld. Een box met allerlei educatieve opdrachten waarbij iedereen moest samenwerken om de code van de kluis te kraken en een tijd neer te zetten. Groepen 6 van alle Octantscholen hadden de box in aanloop naar het Weekend van de Wetenschap al gespeeld. Nu was het de beurt aan het publiek.

 

Ozobot programmeren

Kom je ook ontdekken en maken?

Vorig jaar nam XperiO voor het eerst deel aan het Weekend van de Wetenschap. Vanwege het grote succes, doen we dit jaar weer mee. Kom ook op zaterdag 5 oktober voor een leuke en leerzame dag naar XperiO.

In het XperiO ontdek- en maaklab leren kinderen (en volwassenen) werken met nieuwe technologische materialen in een omgeving waarin ze zelf mogen ontdekken en creëren. Programmeren, ontdekken, onderzoeken en maken; het kan allemaal in XperiO. 

Wanneer: zaterdag 5 oktober 2019
Tijd: 11.00-15.00 uur
Locatie: XperiO, locatie Ackerweide. Gantellaan 9 in Pijnacker.
 

We organiseren verschillende doorlopende activiteiten waaraan je kan meedoen of die je kunt bekijken. 

  • 3D printen. Bekijk hoe 3D printen in de praktijk werkt. 

  • Greenscreen. Jezelf op de foto tussen het fruit? Het kan met een greenscreen. 

  • Quiver kleurplaten.  Kleur je tekening in en laat deze via de iPad tot leven komen. 

  • Stop motion filmpjes. Maak zelf een leuk stop motion filmpje. 

  • Techie de onderwijsrobot. Beantwoord de vragen en dans mee.   

  • Robotplein met Ozobot, Bluebot en Dash en Dot. Ervaar de verschillen tussen de robots. 

  • Kettingreactie. Bouw een stukje van een kettingreactie.  

  • Wetenschap en Technologie Escapeboxen. Test je creatieve oplossingsvermogen. Hoe snel kun jij de codes van de escapeboxen ontcijferen? 

 

 

Ozobot programmeren

Digitaal vaardig

Octant heeft zich als doel gesteld dat alle leerlingen en leraren 'digitaal vaardig' zijn in 2019. Met digitaal vaardig wordt een combinatie van computational thinking, mediawijsheid en informatievaardigheden bedoeld. Informatievaardigheden zijn vaardigheden die helpen bij het zoeken, vinden, beoordelen en verwerken van informatie op internet. Vaak wordt hiervoor ook de term '21e eeuwse vaardigheden' gebruikt. Wij geloven dat deze vaardigheden essentieel zijn in de verdere (school)carrière van onze leerlingen.

Digitaal vaardig Octant basisscholen
Xperio ontdeklab Octant wetenschap technologie

XperiO Ontdeklab

In het XperiO maken leraren en leerlingen kennis met nieuwe (ICT) technische materialen. Naast het XperiO is een technieklokaal ingericht. De twee lokalen samen vullen elkaar uitstekend aan om kinderen vaardiger te laten worden in logisch in stapjes te denken (computational thinking) en ze uit te dagen om zelf gecreëerde ontwerpen te produceren (maker education). 

Het doel van XperiO is leraren met hun groep enthousiast te maken voor wetenschap en technologie en ze te inspireren om dit ook zelf te gaan doen. Leraren zien toepassingen van de 21e eeuwse vaardigheden, onderzoekend- en ontwerpend leren en wat dit met hun leerlingen doet.

Xperio ontdeklab Octant wetenschap technologie

Werken met tablets

Octant is begonnen met de inzet van tablets op haar scholen. Het werken met tablets is ondersteunend aan de digitale leerlijn die door Octant wordt aangereikt en op het niveau van de school verder wordt uitgewerkt. De specialist Mediawijsheid speelt hierbij, samen met de onderwijskundig ICT-er een grote rol. Op de tablets verkennen de jongste leerlingen gebieden van taal, rekenen en fijne motoriek. De oudere leerlingen gebruiken de tablets voor gepersonaliseerd leren en krijgen oefeningen op niveau.

Tablets basisscholen Octant

Waar is het Ontdeklab?

De XperiO Ontdeklabs zijn op twee locaties te vinden: 

Ackerweide,  Gantellaan 7 in Pijnacker. 
Zonnestraal, Oeverwallaan 108  in Ypenburg (Den Haag).

 

Contactgegevens

Bent u ook geïnteresseerd in het XperiO Ontdeklab? Neem dan gerust contact op met Lian Gielisse, zij verzorgt de de lessen en coördineert het XperiO. Dit kan per email: l.gielisse@octant.nl

Volg het XperiO ook op Facebook: XperiO Ontdeklab