Wetenschap & Technologie

In de huidige wereld spelen computers en algoritmes een alsmaar groter wordende rol. Begrip van hoe computers werken wordt hierdoor steeds belangrijker. Ook vaardigheden zoals kritisch denken en creativiteit worden steeds belangrijker. We willen leerlingen daarom goed voorbereiden op de toekomst, een toekomst waar bijvoorbeeld robots steeds meer werk voor ons gaan doen. Daarom is wetenschap & technologie een belangrijke pijler voor Octant en komt dit op verschillende manieren terug in ons onderwijs.

Ozobot programmeren

Kom je ook ontdekken en maken?

Vorig jaar nam XperiO voor het eerst deel aan het Weekend van de Wetenschap. Vanwege het grote succes, doen we dit jaar weer mee. Kom ook op zaterdag 5 oktober voor een leuke en leerzame dag naar XperiO.

In het XperiO ontdek- en maaklab leren kinderen (en volwassenen) werken met nieuwe technologische materialen in een omgeving waarin ze zelf mogen ontdekken en creëren. Programmeren, ontdekken, onderzoeken en maken; het kan allemaal in XperiO. 

Wanneer: zaterdag 5 oktober 2019
Tijd: 11.00-15.00 uur
Locatie: XperiO, locatie Ackerweide. Gantellaan 9 in Pijnacker.
 

We organiseren verschillende doorlopende activiteiten waaraan je kan meedoen of die je kunt bekijken. 

 • 3D printen. Bekijk hoe 3D printen in de praktijk werkt. 

 • Greenscreen. Jezelf op de foto tussen het fruit? Het kan met een greenscreen. 

 • Quiver kleurplaten.  Kleur je tekening in en laat deze via de iPad tot leven komen. 

 • Stop motion filmpjes. Maak zelf een leuk stop motion filmpje. 

 • Techie de onderwijsrobot. Beantwoord de vragen en dans mee.   

 • Robotplein met Ozobot, Bluebot en Dash en Dot. Ervaar de verschillen tussen de robots. 

 • Kettingreactie. Bouw een stukje van een kettingreactie.  

 • Wetenschap en Technologie Escapeboxen. Test je creatieve oplossingsvermogen. Hoe snel kun jij de codes van de escapeboxen ontcijferen? 

 

 

Ozobot programmeren
Weekend van de Wetenschap

XperiO druk bezocht tijdens Weekend van de Wetenschap   

Het eerste weekend van oktober stond in het teken van Wetenschap en Technologie. Op zaterdag 6 oktober waren de deuren van het XperiO ontdeklab van Octant geopend voor een kijkje achter de schermen.  Met het thema “Kom ontdekken en maken” kon men rekenen op een leuk en leerzaam dagje uit.

Octant nam voor de eerste keer deel aan het landelijk georganiseerde Weekend van de Wetenschap. De bezoekers konden in het XperiO ontdeklab deelnemen aan verschillende activiteiten. Het XperiO werd druk bezocht; bezoekers kwamen niet alleen uit de eigen regio, maar ook vanuit steden als Amsterdam, Vlaardingen, Alphen aan den Rijn en Gouda.

 

Kijkje achter de schermen

Jong en oud kon zien hoe een 3D printer in de praktijk werkt, een stop motion filmpje maken, rekenen én dansen met Octantrobot Techie, jezelf laten fotograferen tussen de wilde dieren op het greenscreen en nog veel meer. De activiteiten werden begeleid door kinderen en medewerkers van verschillende Octantscholen. 

In het XperiO ontdek en maaklab leren kinderen (en volwassenen) werken met nieuwe technologische materialen in een omgeving waarin ze zelf mogen ontdekken en creëren. Programmeren, ontdekken, onderzoeken en maken; het kan hier allemaal.

Georganiseerde activiteiten:

 • 3D printen. Bekijk hoe 3D printen in de praktijk werkt.
 • Greenscreen. Jezelf op de foto tussen het fruit? Het kan met een greenscreen. (Zie foto. Credits: Fotobureau Service)
 • Stop motion filmpjes. Maak zelf een leuk stop motion filmpje.
 • Maak kennis met Techie. Oefen de rekentafels met onze robot.
 • Ozobot. Kinderen werken aan een vakantiepark voor Ozobot.
 • Quiver kleurplaten maken:  Kleur je tekening in en laat deze via de iPad tot leven komen.
Weekend van de Wetenschap

Digitaal vaardig

Octant heeft zich als doel gesteld dat alle leerlingen en leraren 'digitaal vaardig' zijn in 2019. Met digitaal vaardig wordt een combinatie van computational thinking, mediawijsheid en informatievaardigheden bedoeld. Informatievaardigheden zijn vaardigheden die helpen bij het zoeken, vinden, beoordelen en verwerken van informatie op internet. Vaak wordt hiervoor ook de term '21e eeuwse vaardigheden' gebruikt. Wij geloven dat deze vaardigheden essentieel zijn in de verdere (school)carrière van onze leerlingen.

Digitaal vaardig Octant basisscholen
Xperio ontdeklab Octant wetenschap technologie

XperiO Ontdeklab

In het XperiO maken leraren en leerlingen kennis met nieuwe (ICT) technische materialen. Naast het XperiO is een technieklokaal ingericht. De twee lokalen samen vullen elkaar uitstekend aan om kinderen vaardiger te laten worden in logisch in stapjes te denken (computational thinking) en ze uit te dagen om zelf gecreëerde ontwerpen te produceren (maker education). 

Het doel van XperiO is leraren met hun groep enthousiast te maken voor wetenschap en technologie en ze te inspireren om dit ook zelf te gaan doen. Leraren zien toepassingen van de 21e eeuwse vaardigheden, onderzoekend- en ontwerpend leren en wat dit met hun leerlingen doet.

Xperio ontdeklab Octant wetenschap technologie

Werken met tablets

Octant is begonnen met de inzet van tablets op haar scholen. Het werken met tablets is ondersteunend aan de digitale leerlijn die door Octant wordt aangereikt en op het niveau van de school verder wordt uitgewerkt. De specialist Mediawijsheid speelt hierbij, samen met de onderwijskundig ICT-er een grote rol. Op de tablets verkennen de jongste leerlingen gebieden van taal, rekenen en fijne motoriek. De oudere leerlingen gebruiken de tablets voor gepersonaliseerd leren en krijgen oefeningen op niveau.

Tablets basisscholen Octant

Waar is het Ontdeklab?

De XperiO Ontdeklabs zijn op twee locaties te vinden: 

Ackerweide,  Gantellaan 7 in Pijnacker. 
Zonnestraal, Oeverwallaan 108  in Ypenburg (Den Haag).

 

Contactgegevens

Bent u ook geïnteresseerd in het XperiO Ontdeklab? Neem dan gerust contact op met Lian Gielisse, zij verzorgt de de lessen en coördineert het XperiO. Dit kan per email: l.gielisse@octant.nl

Volg het XperiO ook op Facebook: XperiO Ontdeklab

Opening XperiO Zonnestraal

XperiO Ontdeklab feestelijk geopend op Warmetruiendag

2 februari 2018 – Den Haag. Onder luid gejuich van leerlingen heeft wethouder Saskia Bruines van Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs Den Haag op 2 februari met hulp van Robot Eddy en Dolores Leeuwin het XperiO Ontdeklab officieel geopend op Octantschool Zonnestraal. Leerlingen zijn blij met dit Ontdeklab met het thema duurzaamheid, zo vertellen Felicia, Julia en Meike (groep 6): "Xperio is leerzaam want je kan met robots werken en dingen leren die je nog niet weet en uitvinden."

Voor schoolbestuur Octant is Wetenschap & Technologie (W&T) van groot belang. “Een parel van Octant zijn de XperiO Ontdeklabs, waarin kinderen leren werken met nieuwe technologische materialen in een omgeving waarin ze zelf mogen ontdekken en creëren.”, licht directeur-bestuurder van Octant, Reinoud de Vries toe. “Leerlingen van alle acht Octantscholen bezoeken het XperiO op Zonnestraal en Vlinderboom en leren zo van alles over duurzaamheid. We willen onze leerlingen graag goed voorbereiden op de toekomst, een toekomst waar bijvoorbeeld robots steeds meer werk voor ons gaan doen.”, aldus De Vries.


Ingenieuze producten 

Leerlingen van Octantschool Zonnestraal zijn speciaal voor de opening al aan de slag gegaan. In het kader van Warmetruiendag hebben ze een bijzondere trui gemaakt voor Dolores Leeuwin. Een trui, behangen met de meest ingenieuze producten: van riet tot veertjes, van kauwgom tot zaagsel. Wethouder Saskia Bruines is onder de indruk van wat de leerlingen hebben gemaakt en benadrukt het belang van W&T op basisscholen: “Vanuit de gemeente stimuleren wij vernieuwingen in het onderwijs. Spelenderwijs leren door zelf te ervaren is belangrijk. Hoe eerder je met technologie in aanraking komt, hoe beter.”

Octantschool Zonnestraal in teken van Xperio

De hele week stond in het teken van de opening bij Octantschool Zonnestraal. Zo kregen ouders een rondleiding door het XperiO Ontdeklab en volgden de workshop ‘Samen in XperiO’, gegeven door Els Kok (meeple.nl). Tijdens deze workshop leerden ouders hoe zij vanuit eigen expertise en/of passie samen met de leraar waardevolle lessen voor XperiO kunnen ontwikkelen. Leerkrachten van Octantscholen woonden een lezing bij van Mark Mieras, wetenschapsjournalist/ natuurkundige en gespecialiseerd in hersenonderzoek.