XperiO Octant

XperiO Ontdeklab

De XperiO Ontdeklabs van Octant bieden leerlingen van al onze Octantscholen de mogelijkheid om zelf wetenschap en technologie te ontdekken en er actief mee aan de slag te gaan. In XperiO leren kinderen werken met nieuwe technologische materialen in een omgeving waarin ze worden uitgedaagd om zelf te ontdekken en te creëren. ICT, wetenschap & techniek, onderzoekend en ontwerpend leren komen samen in het lesaanbod van XperiO. Ontdekken, onderzoeken, ontwerpen, bouwen, proberen en programmeren; het kan allemaal in XperiO!

XperiO open tijdens Weekend van de Wetenschap

Kom duurzaam ontdekken en maken in 't XperiO Ontdeklab

Dit jaar gaat het Weekend van de Wetenschap gelukkig weer door!

We openen de deuren van ons XperiO in Ypenburg (Den Haag). De kinderen kunnen met hun ouders/begeleiders zelf 21e eeuwse vaardigheden ontdekken, zoals we ook tijdens de XperiO lessen op school aanbieden.

Zaterdag 2 oktober 2021, 11.00-15.00 uur
Oeverwallaan 108, Den Haag (schoolgebouw rechts van hoofdgebouw)

Toegang is gratis en met vrije inloop.

In het XperiO Ontdeklab van Octant worden verschillende activiteiten georganiseerd. 

Robotplein: verschillende robots laten zien wat zij kunnen. Kan jij ook een robot programmeren? 
Stop motion: maak je eigen stop motion filmpje op de iPad. 
Green Screen: ga op de foto met elke denkbeeldige achtergrond op het greenscreen. Nieuw is de Green Screen Box. Ontdek het zelf. 
Quiver: breng je kleurplaat tot leven. 
3D printen: krijg uitleg over hoe 3D printen werkt. 

Dit is slechts een greep uit de activiteiten op 2 oktober.

Bij alle activiteiten wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen. We laten een maximum aantal bezoekers in het gebouw toe omwille van de veiligheid. Wordt het te druk, dan vragen we om even te wachten.

Kijk ook op de website van het Weekend van de Wetenschap voor meer informatie.

Experimenteren in XperiO
XperiO open tijdens Weekend van de Wetenschap
Onderzoeken, ontdekken en programmeren

Onderzoeken, ontdekken en programmeren

In XperiO maken leerlingen èn leerkrachten kennis met nieuwe (ICT) technische materialen en doen ze vaardigheden en kennis op die met het gebruik ervan samenhangen. XperiO wordt flexibel ingericht worden om verschillende lessen en workshops mogelijk te maken. ICT is geen doel, maar een middel. Het wordt bijvoorbeeld ingezet om te leren in logische stappen te denken (computational thinking) en het creatief denken te stimuleren. XperiO biedt voldoende mogelijkheden om met wetenschap & techniek aan de slag te gaan door zelf te bedenken, te ontwerpen en te bouwen (maker education).

Onderzoeken, ontdekken en programmeren

Lessen

Er worden lessen gegeven over het oplossen van (maatschappelijke) problemen, zoals het verminderen van zwerfafval. Leerlingen bedenken zelf mogelijke oplossingen en gaan daarna met het ontwerpen ervan aan de slag. Dit ontwerp (van een robot bijvoorbeeld) wordt weer de hoofdrol in een Stop Motion filmpje die ze zelf bedenken en maken. Zo komen heel veel 21e eeuwse vaardigheden en (creatieve) denkprocessen samen. Doordat de kinderen meestal in tweetallen werken, komen daar ook veel vaardigheden bij kijken. Het zijn leerzame, en vooral leuke en uitdagende lessen!

Praktisch bezig zijn

Praktisch bezig zijn

In XperiO zijn de lessen en workshops opgebouwd rond een bepaald thema en hebben ze een specifiek focuspunt, zoals het aanleren van 21e eeuwse vaardigheden, onderzoekend leren of ontwerpend leren. Een greep uit het jaarlijks aanbod: stroomcircuits, programmeren met robots, construeren met Lego, knikkerbanen, Stop Motion filmpjes maken en nog veel meer.

Praktisch bezig zijn
Ontwerpend leren

Ontwerpend leren

Lian Gielisse aan het woord in een artikel over ontwerpend leren als onderdeel van Wetenschap en Technologie, dé pijler van Octant.

Bron: NVOX.

Download het artikel

Leerkracht & Ontdeklab

Het doel van XperiO is leerkrachten met hun leerlingen enthousiast te maken voor wetenschap en technologie en ze te inspireren om dit ook zelf (meer) in hun lessen te gaan doen. Leerkrachten zien in XperiO toepassingen van 21e eeuwse vaardigheden, onderzoekend- en ontwerpend leren en wat dit met hun leerlingen doet. Ze doen kennis en ervaringen op in het geven van W&T lessen en krijgen handvatten en lessuggesties mee om dit in de klas ook mogelijk te maken met de middelen die aanwezig zijn. De wisselwerking tussen XperiO, de klas en school is erg belangrijk om integratie van W&T in het lesaanbod van de scholen mogelijk te maken. Wetenschap en Techniek is een belangrijk en uitdagend speerpunt voor Octant.

Alleen maar blije en nieuwsgierige kinderen in XperiO. Het mooie is dat ik als leerkracht zelf ook blijf leren.
Wilma, leerkracht groep 7
Leerkracht-specialist bij Octant

Waar zijn de Ontdeklabs?

De XperiO Ontdeklabs zijn op twee locaties te vinden:

Ackerweide, Gantellaan 7 in Pijnacker. 
Zonnestraal, Oeverwallaan 108  in Ypenburg (Den Haag).

Contactgegevens

Bent u ook geïnteresseerd in XperiO? Neem dan gerust contact op met Lian Gielisse. Zij verzorgt de lessen en coördineert XperiO, samen met Xander Roels. Dit kan per email: l.gielisse@octant.nl

Volg ons ook op Facebook: XperiO Ontdeklab