XperiO Octant

XperiO Ontdeklab

De XperiO Ontdeklabs van Octant bieden leerlingen van al onze Octantscholen de mogelijkheid om zelf wetenschap en technologie te ontdekken en er actief mee aan de slag te gaan. In XperiO leren kinderen werken met nieuwe technologische materialen in een omgeving waarin ze worden uitgedaagd om zelf te ontdekken en te creëren. ICT, wetenschap & techniek, onderzoekend en ontwerpend leren komen samen in het lesaanbod van XperiO. Ontdekken, onderzoeken, ontwerpen, bouwen, proberen en programmeren; het kan allemaal in XperiO!

Onderzoeken, ontdekken en programmeren

Onderzoeken, ontdekken en programmeren

In XperiO maken leerlingen èn leerkrachten kennis met nieuwe (ICT) technische materialen en doen ze vaardigheden en kennis op die met het gebruik ervan samenhangen. XperiO wordt flexibel ingericht worden om verschillende lessen en workshops mogelijk te maken. ICT is geen doel, maar een middel. Het wordt bijvoorbeeld ingezet om te leren in logische stappen te denken (computational thinking) en het creatief denken te stimuleren. XperiO biedt voldoende mogelijkheden om met wetenschap & techniek aan de slag te gaan door zelf te bedenken, te ontwerpen en te bouwen (maker education).

Onderzoeken, ontdekken en programmeren

Lessen

Er worden lessen gegeven over het oplossen van (maatschappelijke) problemen, zoals het verminderen van zwerfafval. Leerlingen bedenken zelf mogelijke oplossingen en gaan daarna met het ontwerpen ervan aan de slag. Dit ontwerp (van een robot bijvoorbeeld) wordt weer de hoofdrol in een Stop Motion filmpje die ze zelf bedenken en maken. Zo komen heel veel 21e eeuwse vaardigheden en (creatieve) denkprocessen samen. Doordat de kinderen meestal in tweetallen werken, komen daar ook veel vaardigheden bij kijken. Het zijn leerzame, en vooral leuke en uitdagende lessen!

Praktisch bezig zijn

Praktisch bezig zijn

In XperiO zijn de lessen en workshops opgebouwd rond een bepaald thema en hebben ze een specifiek focuspunt, zoals het aanleren van 21e eeuwse vaardigheden, onderzoekend leren of ontwerpend leren. Een greep uit het jaarlijks aanbod: stroomcircuits, programmeren met robots, construeren met Lego, knikkerbanen, Stop Motion filmpjes maken en nog veel meer.

Praktisch bezig zijn
Ontwerpend leren

Ontwerpend leren

Lian Gielisse aan het woord in een artikel over ontwerpend leren als onderdeel van Wetenschap en Technologie, dé pijler van Octant.

Bron: NVOX.

Download het artikel

Leerkracht & Ontdeklab

Het doel van XperiO is leerkrachten met hun leerlingen enthousiast te maken voor wetenschap en technologie en ze te inspireren om dit ook zelf (meer) in hun lessen te gaan doen. Leerkrachten zien in XperiO toepassingen van 21e eeuwse vaardigheden, onderzoekend- en ontwerpend leren en wat dit met hun leerlingen doet. Ze doen kennis en ervaringen op in het geven van W&T lessen en krijgen handvatten en lessuggesties mee om dit in de klas ook mogelijk te maken met de middelen die aanwezig zijn. De wisselwerking tussen XperiO, de klas en school is erg belangrijk om integratie van W&T in het lesaanbod van de scholen mogelijk te maken. Wetenschap en Techniek is een belangrijk en uitdagend speerpunt voor Octant.

Alleen maar blije en nieuwsgierige kinderen in XperiO. Het mooie is dat ik als leerkracht zelf ook blijf leren.
Wilma, leerkracht groep 7
Leerkracht-specialist bij Octant

Waar zijn de Ontdeklabs?

De XperiO Ontdeklabs zijn op twee locaties te vinden:

Ackerweide, Gantellaan 7 in Pijnacker. 
Zonnestraal, Oeverwallaan 108  in Ypenburg (Den Haag).

Contactgegevens

Bent u ook geïnteresseerd in XperiO? Neem dan gerust contact op met Lian Gielisse. Zij verzorgt de lessen en coördineert XperiO, samen met Xander Roels. Dit kan per email: l.gielisse@octant.nl

Volg ons ook op Facebook: XperiO Ontdeklab

Weekend van de Wetenschap

Nieuws

Drukbezocht XperiO tijdens Weekend van de Wetenschap


Het eerste weekend van oktober 2019 stond in het teken van Wetenschap en Technologie. Zaterdag werden de deuren van het XperiO ontdeklab van Octant geopend voor een kijkje achter de schermen.  Met het thema “Kom ontdekken en maken” kon men rekenen op een leuk en leerzaam dagje uit.

Wegens het grote succes van vorig jaar nam Octant voor de tweede keer deel aan het landelijk georganiseerde Weekend van de Wetenschap. Bezoekers namen in het XperiO ontdeklab aan de Gantellaan (locatie Octantschool Ackerweide) deel aan verschillende activiteiten. Het XperiO werd drukbezocht; bezoekers kwamen niet alleen uit Pijnacker-Nootdorp, maar ook vanuit steden als Dordrecht, Schiedam en Zoetermeer.

Kijkje achter de schermen

Jong en oud kon kennismaken met allerlei verschillende robots op het Robotplein, zien hoe een 3D printer in de praktijk werkt, een stop motion filmpje maken, op een ruimtefoto bij het greenscreen en nog veel meer. De activiteiten werden begeleid door kinderen en medewerkers van verschillende Octantscholen. Ook werd de Escape-Challenge-Box gespeeld. Een box met allerlei educatieve opdrachten waarbij iedereen moest samenwerken om de code van de kluis te kraken en een tijd neer te zetten. Groepen 6 van alle Octantscholen hadden de box in aanloop naar het Weekend van de Wetenschap al gespeeld. Nu was het de beurt aan het publiek.

Weekend van de Wetenschap