Nieuws

Octant gaat voor duurzaam

15-10-2020 | 12:57

Vrijdag 9 oktober jl. was de 'Dag van de Duurzaamheid'. Voor Kindcentrum Regenboog (Nootdorp) en Octantschool Zonnestraal (Ypenburg) dé gelegenheid om aandacht te schenken aan dit onderwerp, aangezien ‘Duurzaam Samen” één van kernwaarden van Octant is en “Duurzaam onderwijs” één van de vier ambities. Kindcentrum Regenboog maakte bekend dat zij mee gaan doen aan het programma van ECO-schools. Zonnestraal is al eerder begonnen met deelname aan het programma. ECO-schools stimuleert kinderen tot duurzaam denken en doen.  

Op beide scholen werden die dag activiteiten georganiseerd. Zo heeft Juf Artie van groep 8 van het Kindcentrum Regenboog een les over duurzaamheid gegeven. De kinderen hebben afval gescheiden, opbrengst van zonnepanelen bekeken en nagedacht over duurzaamheid in de nieuwbouw van het Kindcentrum. De heer Hak van Nispen van ECO-schools was ook aanwezig om de les bij te wonen. Op Zonnestraal begon de dag ook goed. ’s Ochtends konden de kinderen allerlei kapotte elektrische apparaten, zoals stofzuigers, koptelefoons, CD-spelers en laptops inleveren in de aula van de school met als met als doel ze te recyclen. Ook zijn diverse leskisten over duurzaamheid ontworpen door de leerkracht Wetenschap en Techniek, waarmee kinderen aan de slag konden.  

Statement 
Om de bekendmaking van deelname aan het ECO-schools programma kracht bij te zetten, maakte Kindcentrum Regenboog een statement. In het kinderrestaurant (locatie Koningin Julianastraat) wordt vanaf nu niet alleen afval gescheiden, maar ook lege plastic boterhamzakjes en pakjes drinken mee naar huis gegeven. Dit om te voorkomen dat een tweede afvalcontainer besteld moet worden. Hiermee stimuleren zij de kinderen een drinkbeker en broodtrommel mee naar school te gaan nemen.   

Green Team  
Octantschool Zonnestraal wil ook kinderen graag bewust maken van het belang van duurzaamheid. Om die reden heeft de school een leerlingenraad die zichzelf hebben gebombardeerd tot “Green Team”. Het Green Team neemt de regie in school om allerlei, door de kinderen, verzonnen ideeën met betrekking tot duurzaamheid uit te voeren. De ‘Dag van de duurzaamheid’ was een mooie gelegenheid voor het Green Team om hiermee aan de slag te gaan. Het Green Team heeft voorgelezen bij de groepen 1 t/m 4 over duurzaamheid en kinderen hebben onder begeleiding afval opgeruimd rondom de school en in de wijk.   

Beste duurzame idee 
Het Green Team heeft vervolgens een rondje door de school gemaakt om te horen welke goede ideeën de groepen hadden om duurzaamheid verder in de school in te bouwen. De groep met het beste uitvoerbare en “duurzame” idee wint een duurzame prijs en het idee wordt ook daadwerkelijk uitgevoerd in school.  

Al met al een hele leuke en leerzame dag waarbij de kinderen weer meer bewust zijn geworden van het belang van duurzaamheid!  

Octant gaat voor duurzaam