Nieuws

Landelijk startsein gescheiden inzamelsysteem op Octantschool Schatkaart 

23-01-2023 | 17:07

Landelijk startsein gezamenlijk inzamelsysteem voor scholen op Octantschool Schatkaart 
Hoe meer afval we scheiden, hoe meer grondstoffen we kunnen hergebruiken

 

Ruim 1000 scholen in Nederland gaan hun verpakkingsafval scheiden, dit zijn maar liefst 360.000 leerlingen en leerkrachten. Scholen kunnen sinds begin dit jaar kosteloos gebruik maken van het inzamelsysteem van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Omdat een gescheiden inzamelsysteem vaak kosten met zich meebrengt, werd dit op veel (basis)scholen tot nu toe niet gedaan. Daar komt nu verandering in. Het landelijke startsein werd gegeven op Octantschool Schatkaart in Pijnacker. Hier zijn speciale ‘Afval Goed Geregeld’ inzamelbakken geplaatst door het Afvalfonds Verpakkingen, werd het eerste afval opgehaald en deden de kinderen mee aan een afvalscheidingsquiz. 


Hester Klein Lankhorst, directeur Afvalfonds Verpakkingen is trots op alle scholen: “Het is geweldig dat zoveel scholen en hun leerlingen dit jaar starten en daarmee een belangrijke bijdrage leveren. De basisschoolleerlingen staan aan de wieg van een gedragsverandering. Zo leren zij op jonge leeftijd over de waarde van afval als grondstof en dat het belangrijk is voor onze circulaire economie. Door leerlingen actief te betrekken bij het scheiden en recyclen van afval geven de scholen hen een belangrijke extra les mee voor de toekomst”. 


Jong geleerd  
Op Octantschool Schatkaart werd het landelijk startsein gegeven om met 1000 scholen plastic verpakkingsafval en drankkartons (PD) te scheiden om zo grondstoffen te kunnen hergebruiken. Om te laten zien hoeveel afval op één schooldag wordt weggegooid, gooiden alle leerlingen hun eigen verpakkingen op één grote hoop. Daarnaast gaf Hester Klein Lankhorst een interactieve quiz met de leerlingen van groep 4/5 om te laten zien welke verpakkingen wel en niet bij het PD-afval thuishoren. De quiz is onderdeel van een toolkit die aangeboden wordt aan scholen om afvalscheiding te introduceren en goed te leren. In de toolkit zit ook een kleurplaat waarmee de leerlingen mee kunnen doen aan de wedstrijd. De winnaars van de kleurwedstrijd krijgen een skateboard gemaakt van gerecycled plastic uit de klas. De kinderen mochten vandaag samen met olympisch atleet en Europees kampioen Keet Oldenbeuving deze gerecyclede skateboarden testen en zij een aantal trucs zien.

Laila Boulakjar, adjunct-directeur Octantschool Schatkaart: “Op alle scholen van Octant zijn we bezig met het praktisch invullen van het begrip Duurzaamheid. Het is fantastisch om te zien dat kinderen het afvalprobleem serieus nemen en willen leren hoe hun afval op een goede manier te scheiden. Zo dragen we een steentje bij aan een betere wereld”.
 

Laila en Hester
Groep 7/8 Schatkaart