Interview Ellen

Ellen haar reis als groep acht leerkracht

In een interview spreekt Ellen over haar ervaringen als leerkracht. Ze werkt al zes jaar bij Octant en vertelt hoe ze van een salesfunctie bij ING naar haar huidige rol als groep acht leerkracht op de Beatrix School is overgestapt. Ellen deelt haar gevoel en aanpak bij het lesgeven. Benieuwd? Lees hieronder haar verhaal.

Op mijn plek in het onderwijs

“Nadat ik tien jaar op de salesafdeling bij ING heb gewerkt, besloot ik om een omslag te maken en leerkracht te worden. Sindsdien heb ik mijn passie gevonden in lesgeven. Wat zo fijn is bij Octant, is dat ik voor een groot deel mijn eigen manier van lesgeven kan kiezen en tijd kan indelen.

Ik vind het geweldig dat ik een persoonlijke band kan opbouwen met mijn leerlingen. Ik leer hen écht kennen en dat is iets wat mij bekend is door de verkoopgesprekken die ik deed bij ING. Ieder kind in mijn klas is anders, met een uniek karakter. Sommige kinderen zijn druk en vol energie, terwijl anderen juist wat rustiger zijn. Ik begrijp dat en creëer een veilige plek waar ze kunnen groeien, net zoals ik voorheen in mijn salesrol een klik probeerde te vinden met mensen. Het is een mooie balans tussen lesgeven en begrijpen wie mijn leerlingen zijn.”

Van de kleintjes in de kleuterklas naar groep acht

“In het begin van mijn rol als leerkracht gaf ik les aan kleuters, maar nu werk ik met groep acht leerlingen. Dat was best even wennen. Toen ik eenmaal één jaar groep 8 had gedraaid, ontdekte ik dat het heel leuk was. Ik vind het geweldig om met deze oudere leerlingen te werken en mijn enthousiasme werd alsmaar groter.

Ik word echt blij als ik zie hoe mijn leerlingen groeien. Ik help hen niet alleen met de lesstof, maar ook ontwikkelen als persoon Elke dag geeft mij nieuwe motivatie, omdat ik de verandering zie die plaatsvindt in groep acht. Het gaat niet alleen om het leren van schoolvakken, maar ook om hen voor te bereiden op de middelbare school. Het is geweldig om hun zelfvertrouwen te zien groeien en te weten dat ik een deel van hun reis ben.”

Mijn groei als leerkracht

“In mijn beginjaren heeft het Octant-startende-leerkrachtenprogramma mij goed op weg geholpen. Ik kon zelf kiezen welke cursussen ik wilde volgen, en de praatjes met andere beginnende leerkrachten waren erg waardevol. Als ik tegen uitdagingen aanloop, kan ik bij mijn leidinggevende en een kwaliteitsondersteuner terecht. Ze verwelkomen altijd mijn vragen met open armen, omdat groei binnen Octant niet alleen betrekking heeft op mijn persoonlijke ontwikkeling; het is een gezamenlijke inspanning waarin ik de steun en samenwerking zeer waardeer. Het draait niet alleen om goed lesgeven, maar ook om het creëren van een omgeving waarin we samen kunnen groeien.”

De werkplek waar ik mij thuis voel

“Toen ik als stagiaire bij Octant startte, voelde ik mij meteen welkom. Het is net alsof ik er altijd al bij hoorde. Ik denk dat dit komt door de warme collega's op school.

Octant is een plek waar je je gesteund voelt. Als je hulp nodig hebt, kun je altijd terecht bij je collega's. Ze zijn er om je te helpen groeien. Dat is iets wat ik heel belangrijk vind.

Ik zou tegen iedereen zeggen die erover nadenkt om als leerkracht te werken: ''Ga ervoor!'' Het onderwijs is echt de moeite waard. Hier bij Octant heb je de kans om deel uit te maken van een team dat om je geeft. Dus als je wilt leren en groeien, is dit de juiste plek voor jou.